tisdag 1 april 2008

Gör ett ”Central Park” i Stockholm!

"Överdäcka spår och vägar mellan Centralen och Karlberg – skapa ett storstadsmässigt område med skyskrapor och Central Parkinspirerad stadsmiljö vid Klara sjö."

I en motion till Stockholms kommunfullmäktige vill Centerpartiets gruppledare Per Ankersjö däcka över spåren och Klarastrandsleden längs med Klara sjö. Det nya området ska utgöras av en tät och miljövänlig bebyggelse med mycket hög arkitektonisk kvalitet där ett antal riktiga skyskrapor utgör en självklar del.

Samtidigt vill Centerpartiet uppgradera området kring Klara sjö till park. Genom att ta en del av överdäckningen i anspråk finns möjlighet att skapa en Central Parkinspirerad miljö med ett livligt rekreationsområde som inramas av skyskrapor och annan spektakulär bebyggelse.

– Jag tänker mig en oas mitt i det pulserande city där man kan jogga, ha familjepicknick eller hyra trampbåtar. Det är synd och skam att upplåta en av Stockholms vackraste platser åt trafikleder och spår. Med vårt förslag kan man göra både och, säger Per Ankersjö (c).

För två veckor sedan lanserade Stockholmscentern Trifoliumskrapan – en 200 meter hög miljövänlig skyskrapa ritat av arkitekten Peter Hallén. Trifoliumskrapan är tänkt att ligga på platsen, norr om Kungsbron.

– Det här är nästa steg för oss. Vi vill få staden att arbeta med området. Snart finns inga centrala platser kvar att bygga riktigt höga hus på. Den här platsen är perfekt då det redan finns halvhöga byggnader i området, avslutar Per Ankersjö (c).

- - -
Läs artikel och kommentarer på YIMBY

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gärna parker, men mitt i stan, dit det är superenkelt att pendla borde ytan användas till arbetsplatser. Täck för all del över bangården, men parker har vi faktiskt gott om.

(Dessutom brukar stadsparker i det här landet främst huseras av råttor och alkisar)

Anonym sa...

Eftersom jag bor tva gator fran central park i NYC. Sa ar jag tveksam till om samma koncept skulle funka i var kungliga huvfudstad. Pa Manhattan domineras arkitekturen av skyskrapor och de mindre townhouses som finns ar i minoritet. OM nu inte centerpartiet har tankt sig fler skyskrapor i centrum kommer skrappan bli ett ganska ensamt monument for det som centern menar er nyskapande...Hur ser finansieringen av projekt ut? Skall sthlm stad sta for mkt av finansieringen?