torsdag 13 mars 2008

Skyskrapan är lanserad - varsågod att kommentera!

PRESSMEDDELANDE/PRESSRELEASE 20080813

Trifolium – "Centerskrapan" – är lanserad!

Vid lunchtid idag presenterade Centerpartiet och arkitekten Peter Hallén det tyngsta inlägget i debatten om Stockholms stadsbyggnad hittills – en 200 meters skyskrapa placerad på ett område vid Klara sjö, norr om Kungsbron där Klarastrandsleden och spårområdet är tänkt att däckas över. Presskonferensen hölls passande nog i skatteskrapans nya skybar.

– Vi gör det här av tre skäl: vi vill visa att höga byggnader kan vara vackra och vitaliserande för Stockholm. Vi vill slänga in en brandfackla i stadsbyggnadsdebatten – så att vi stockholmare kan börja fokusera framåt istället för bakåt. Och vi gör det här för att vi älskar Stockholm, sa Per Ankersjö som är Centerpartiets gruppledare i Stadshuset.

– En gång i tiden låg Stockholm i framkant. Vi byggde bland annat Europas första skyskrapor i Kungstornen. Nu ser jag risken att en hel generation arkitekter går förlorad, sa Trifoliumskrapans skapare, arkitekten Peter Hallén.
Trifoliumskrapan består av en sockel med tre torn i formen av en treklöver. Den har 50 våningar och innehåller bostäder, shopping, företagande och kultur. Vertikala trädgårdar och en inglasad picknickäng med klöver och humlor på taket – något som Hans Andersson och Johan Svensson, grundare av företaget Green Fortune i Sverige berättade mer om.

Webbsida: http://www.trifoliumskrapan.se/
Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=qjUhRJOhAvs
- - -
SvD, DN

7 kommentarer:

Denoir sa...

Vi behöver absolut nytänkande i arkitektur i Stockholm.

Det ni borde har gjort dock är att konsultera en ingenjör om det här projketet. Självförsörjning är ren fantasi med dagens teknik. De effektivaste konceptskyskrapor som byggts klarar av att generera 10-15% av sin elförbrukning. Även med 100% effektiva solceller och en tiodubbling i effektivitet med microvindkraft skulle inte räcka.

Kort sagt, ert förslag ser inte seriöst ut då ni inte ens orkat kolla upp om det var tekniskt genomförbart. Jag vet att överdrivna vallöften är standard i politik, men det är är ingenjörskonst och inte politik. Det fungerar inte på samma sätt.

Denoir sa...

En till kommentar:
Även om byggnaden ser modern ut verkar den falla i samma kategori som skyskraporna som nu byggs i oräkneliga antal i Asien: häftig på utsidan men inte genomtänkt på insidan.

Tre torn som ligger nära varandra innebär att en bra del av de boende kommer att genom fönstret bara se ett närliggande torn. Den relativt platta formen på tornen i kombination med vinklarna de är relativt varandra innebär problem med ljuspenetration i vissa segment. Det är också problematiskt för solceller och då tornen kommer blocka vindflödet är det problematiskt för vindkraft.

Att överhuvudtaget bygga symmetriska byggnader här i norr där solen har en heterogen variation i vinkel är inte bra. Det hade funkat väl på ekvatorn, men knappast här.

Om ni vill se ett exempel på hur man bygger en genomtänkt modern skyskrapa se Norman Fosters Commerzbankbyggnad i Frankfurt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Commerzbank_Tower

Anonym sa...

Ovanstående inlägg verkar ganska typiskt.

Man är för nya spännande arkitektur men just det förslag man kommenterar är ett dåligt förslag...

Tack och lolv för att det ändå kom lite konstruktiva synpunkter i slutet ;)

Trifoliumförslaget är en ingång i en diskussion som kan bli mycket intressant och där måste givetvis alla konstruktiva synpunkter uppmuntras och beaktas

Anonym sa...

Jag tycker förslaget är intressant, men hur stor är chansen att det blir verklighet?

Det verkar lite som att det bara är ett inlägg i debatten, inte några planer på att försöka bygga skrapan?

Lite synd...

Maria, Barcelona sa...

Coolt. Heja heja.

Anonym sa...

Trevligt! Tycker att det ser mycket intressant ut. Men... som alltid i Sthlm vågar man inte riktigt låta hus få den storlek de behöver.

Jag skulle utan tvekan stödja byggandet av denna byggnad om den var 25-30% större.

Anonym sa...

@ denoir

Trist bara att commerzbank är så trist, ser ut som den designats på 70 talet.